پیروی از یک برنامه منظم برای تمیزکاری و پاکسازی اتاق تمیز اهمیت زیادی دارد به همین منظور شناخت نکات نظافت اتاق تمیز کمک کننده است. رعایت دستورالعمل ها سبب می شود تا آلاینده و میکروب ها به درون اتاق نفوذ نکنند.
توجه به پروتکل های بهداشتی در نظافت اتاق تمیز منجر به کاهش احتمال آلودگی محیطی می شود. برای این منظور باید از یک سری مواد شوینده مناسب استفاده کنید.
وسایل و محصولات تمیز کننده نامناسب می توانند عامل آلودگی به شمار روند. برای تمیز و پاک کردن سطوح مختلف از وسایل استریل شده استفاده کنید.
روش نظافت اتاق تمیز
تمیز نگه داشتن اتاق تمیز مستلزم رعایت تمامی نکات و بهره مندی از روش نظافت مناسب می باشد. برای این امر روش های زیادی وجود دارند که بسته به شرایط مختلف اتخاذ می شوند. به عنوان مثال؛ نظافت اتاق تمیز با توجه به استاندارد کلاس و سطح کثیفی محیط متفاوت است.
به طور کلی باید یک برنامه تمیز کاری مشخص کرده و از آن پشتیبانی کنید. عوامل زیادی در تمیز کردن کلین روم ها موثر هستند. یکی از این عوامل نوع شوینده می باشد.
تمیز کردن با دستمال خشک
یکی از روش های تمیز کردن اتاق تمیز، استفاده از دستمال خشک است. اتاق های تمیز که در درجه بالاتری قرار دارند با استفاده از وسایل نظافتی پیشرفته تر تمیز می شوند. کلین روم هایی که در سطح و کلاس پایین تر قرار دارند نیز باید مورد توجه قرار گیرند.
تمیز کاری و کاهش احتمال ورود ذرات و آلایندهها و… به این محیط، از دستمال استفاده می کنند. این اتاق از این جهت که توسط میکروب ها و آلاینده های خاص تهدید می شود، نیاز به تمیزکاری منظم دارد.
به هر حال بهترین راه برای تمیز نگه داشتن محیط، رعایت پروتکل ها و توجه به برنامه بهداشتی می باشد.
تمیز کردن با مایع تمیز کننده
روش دیگر تمیزکاری اتاق تمیز، بهره مندی از مایع تمیز کننده است. مایع تمیز کننده باید مناسب باشد تا به سایر وسایل موجود در اتاق آسیب وارد نکند. از طرف دیگر برای پاک کردن سطوح از مواد شوینده مختلف استفاده می کنند. باید دقت داشته باشید برای پاکسازی محیط از آلاینده ها از محصولات مناسب و استاندارد استفاده کنید.
چه زمانی باید اتاق تمیز را نظافت کنیم؟
تمیزکاری اتاق تمیز نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد. بی دقتی در پاکسازی سبب نفوذ ذرات و میکروب به درون اتاق می شود. می توانید به صورت روزانه و هفتگی اتاق تمیز را از هرگونه میکروب و آلودگی پاک کنید.
روزانه
اگر می خواهید اتاق تمیز را روزانه پاکسازی کنید قبل از شروع کار بهتر است از یک پاک کننده مناسب برای تمیز کاری استفاده کنید. از وکیوم فیلتر HEPA استفاده کرده و دیوارها را وکیوم کنید.
برای حفظ استانداردها و پاکسازی بهتر می توانید وسایل کار را بین شیفت کاری کنار بگذارید. در مرحله بعدی می توانید پنجره ها و محل عبور افراد را پاکسازی کنید.
اگر استاندارد و کلاس کلین روم بالاتر است باید این مراحل را با دقت بیشتری انجام دهید. برای پاکسازی بهتر، بعد از شروع کار کل محیط را مجدد تمیز کنید. در این صورت از نفوذ و گسترش آلودگی جلوگیری می کنید.
هفتگی
برای تمیزکاری کلین روم باید از مواد شوینده مخصوص استفاده کرده و کف ها با آب مقطر به طور کامل پاک کنید. از اسفنج مرطوب بهره ببرید و تمام دیواره ها را پاک کرده و در نهایت خشک کنید.
برای از بین بردن باقیمانده رسوبات، سقف را با آب مقطر بشویید. در این صورت هرگونه باقیمانده رسوبات از بین می رود. البته باید دقت داشته باشید که اتاق تمیز ممکن است بر اساس کلاس و درجه خود به تمیزکاری تخصصی نیاز داشته باشد. بنابراین بهترین کار حفظ نکات نظافت اتاق تمیز و بهره مندی از روش های مختلف تمیز کاری است.
ملزومات تمیز کردن اتاق تمیز
در طول فرایند پاکسازی آلاینده ها و اجرام در کلین روم به یک سری ملزومات خاص نیاز دارید. این ملزومات باید طبق استانداردهای کلین روم انتخاب شوند. برای دستیابی به نتایج، کیفیت این ملزومات مهم تلقی می شود.
فرایند تمیزکاری اتاق تمیز شامل حذف تمامی آلاینده ها و میکروب ها است به همین دلیل به وسایل زیادی نیاز دارید. توصیه می شود برای پاکسازی آلودگی ها از ملزومات مناسب کنید.
قبل از استفاده، تجهیزات را ضدعفونی کنید. از جمله وسایل مهم در کلین روم ها می توان به هواساز و دوش هو اشاره کرد.
این تجهیزات در کلین روم ها بسیار مهم تلقی می شوند. وجود سیستم شستشو شوی مناسب برای این اتاق ها سبب کاهش احتمال آلودگی می شود. این سیستم شست و شو با جدا سازی آب کثیف و تمیز، دیواره ها را آلوده نمی کند.
از لوازمی نظیر جارو، دستمال، مواد ضد عفونی و… در کنار این تجهیزات استفاده می کنند. به طور کلی تجهیزات اتاق تمیز برای کاهش نفوذ آلودگی ها و ذرات معلق در هوا استفاده می شوند. این تجهیزات طبق استانداردهای خاصی طراحی و تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
نکات نظافت اتاق تمیز
در ادامه به بررسی نکاتی که در نظافت اتاق تمیز باید رعایت شود تا از الودگی ها دور بماند می پردازیم.
استفاده از تجهیزات پیشرفته
از جمله نکات نظافت اتاق تمیز می توان به بهره مندی از تجهیزات پیشرفته اشاره کرد. این تجهیزات طبق استانداردهای اتاق متفاوت هستند. برای اینکه سطح آلودگی به کمترین حالت ممکن برسد وجود چنین دستگاه های مهم تلقی می شود. اتاق توزین، هواساز هایژنیک از دیگر وسایل مورد نیاز در اتاق تمیز هستند که وظایف به خصوصی به عهده دارند.
رعایت پروتکل بهداشتی
بهترین راه برای کاهش احتمال آلودگی اتاق های تمیز در نظر گرفتن پروتکل های بهداشتی است. به عنوان مثال پرسنل قبل از خارج شدن از اتاق باید دست های خود را به صورت کامل شسته و خشک کنند.
به علاوه استفاده از دستکش های استریل و مناسب پیشنهاد می شود. همه ی کارکنان باید به وسایل بهداشتی و لباس مخصوص دسترسی کامل داشته باشند. در این صورت با رعایت پروتکل های بهداشتی می توانید آلودگی را کاهش دهید.
به هر حال نمی توانید میزان آلودگی را به صفر برسانید به همین دلیل باید کلین روم را به صورت مرتب و منظم پاکسازی کنید.
آموزش به کارکنان برای نظافت اتاق تمیز
بهره مندی از کارکنان آموزش دیده در فرایند تمیزکاری کمک بسیار زیادی می کند. همه کارکنان باید با انواع تجهیزات اتاق تمیز آشنا باشند و بتوانند با دقت کامل اتاق را تمیز کنند.
کارکنان باید در مورد شیوه استریل سازی محیط، استفاده از وسایل و ملزومات تمیزکاری، نحوه لباس پوشیدن، نگهداری از ملزومات و تجهیزات و… اطلاعات کافی داشته باشند. آن ها باید بدانند که در شرایط مختلف چگونه کار خود را انجام دهند.
به علاوه باید درک کامل و جامعی از بهترین روش ها تمیز کاری و حفظ استانداردهای اتاق داشته باشند.
جمع بندی
به فضایی که در آن میزان غلظت ذرات و آلاینده ها حفظ می شود اتاق تمیز یا کلین روم می گویند. این اتاق به خوبی ایزوله شده بوده و مرتب تمیز کاری می شود. به طور کلی اتاق های تمیز باید طبق برنامه ای منظم به صورت روزانه و هفتگی تمیز شوند.
کلین روم ها بسته به نوع مکان، دارای رتبه و کلاس متفاوت هستند، بنابراین روش تمیزکاری آن ها متفاوت می باشد. بعضی از اتاق ها باید در سطوح بهداشتی بالایی قرار گیرند تا احتمال ورود آلاینده ها و میکروب کاهش پیدا کند. اکیاس عرضه کننده انواع تجهیزات مربوط به اتاق تمیز می باشد.