ابتدا در شرح اتاق تمیز می توان گفت که مجموعه ای پاک و عاری از آلودگی هاست که در آن فعالیت های مختلف اجرا می شود و نتایج مثبت بسیاری به دنبال دارد. اما تعمیرات و نگهداری اتاق تمیز به دلیل نیاز به کسب اطمینان از پاکی شامل مجموعه ای از دستورالعمل هاست که باید به شکل منظم و صحیح پیاده سازی و اجرا گردد.
آشنایی کلی با اتاق تمیز
باید بدانید که در این اتاق همه چیز تحت کنترل و بررسی است. ذرات معلق، ویروس ها و انواع آلودگی ها کنترل شده و بلافاصله از بین می روند و محیط برای انجام فعالیت های گوناگون کاملا پاکیزه و مناسب خواهد بود.
از اتاق های تمیز در جهت تولید مواد مختلف با خاصیت رسانا، لوازم پزشکی، داروسازی، اجرای آزمایش های مختلف و… بهره گیری می شود. کارکنان این مجموعه پیش از ورود لازم است لباس های مناسب این محیط را بر تن کرده و از کلاه، ماسک، روپوش و دستکش استفاده کنند.
اهمیت تعمیرات و نگهداری اتاق تمیز
اتاق تمیز را باید تحت عنوان مجموعه ای یکپارچه به شمار آورد، بروز کوچک ترین مشکل در هر قسمت سبب اختلال در کار سایر نقاط خواهد شد. از این رو لازم است تعمیرات و پس از آن نگهداری با دقت کامل انجام گیرد و در صورت بی توجهی به این مسئله مبالغ هنگفتی لازم است تا مشکل به وجود آمده رفع شود.
توصیه داریم برای این منظور پیمانکار مجرب و حرفه ای را برگزینید و با تجارب آن موفق به نگهداری و رفع مشکلات اتاق تمیز در اسرع وقت شوید.
چه قسمت هایی از اتاق تمیز نیاز به تعمیرات و نگهداری دارد؟
- بخش مکانیک کلین روم
- بخش برق و کنترل
- بخش معماری کلین روم
قسمت مکانیکی یکی از قسمت های تعمیرات و نگهداری اتاق تمیز
مهم ترین بخش در اتاق تمیز اختصاص دارد به قسمت مکانیکی که از طریق آن حفظ و نگهداری از هوای تمیز در محیط میسر می شود. این قسمت باید مواردی را تحت نظارت خود داشته باشد تا عملکرد مطلوبی به عمل آید که این موارد به شرح ذیل می باشند
- هواساز هایژنیک و غیر هایژنیک
- بررسی و تامین سرما و گرما
- بررسی کانال هوا و دمپرها
- بررسی فیلتر هپا و فیلتر کیسه ای
- توجه به پس باکس ها
قسمت سیستم برق
سیستم برق کلین روم ها شامل نمایش دهنده رطوبت و دما، سیستم فن، سیستم اینترلاک، تابلو برق و چراغ است. توجه به بخش برق اتاق تمیز بسیار حائراهمیت است و قسمت های مختلف این بخش باید به شکل دائمی مورد نگهداری و تعمیرات قرار گیرند.
هواساز هایژنیک
یکی دیگر از ابزارهایی که در اتاق تمیز کاربرد دارد هوا ساز هایژنیک است. این ابزار در واقع یک دستگاه تهویه جهت پاک سازی هوا در محیط های مختلف مانند انواع آزمایشگاه ها و مراکز درمانی می باشد و شامل سه قسمت اصلی و مهم تحت عناوین فن باکس، فیلتر باکس و کویل سکشن است.
شکل ظاهری این هواساز مشابه نوع معمولی بوده و پاک سازی هوا توسط آن ۹۹/۹۹ برآورد می گردد. عموم مصرف کنندگان این دستگاه را با نام هوا ساز بیمارستانی می شناسند و برای آن اهمیت ویژه ای قائل هستند.
دمپر کلین روم قسمت مهم تعمیرات و نگهداری اتاق تمیز
از دمپرها به جهت انجام تنظیمات هوایی که در طول مسیر داکت ها در جریان است استفاده می شود، به بیان جامع تر باید گفت که فیلتر هواساز محسوب شده و حالتی چهار گوش دارند و متریال مصرفی برای ساخت آن ها ورق های گالوانیزه می باشد.
فیلتراسیون
از فیلتراسیون به عنوان فرایند مکانیکی یاد می کنند که طی آن ذرات معلق در هوا جذب شده و هوای محیط را عاری از هرگونه آلودگی خواهد کرد.
کنترل فشار و دما
کنترل دما و فشار در محیط، دارای اهمیت فراوانی است، علت آن اهمیت فرایند های مختلف صنعتی می باشد و از طریق مانیتورینگ ها امکان کنترل دما و فشار میسر می گردد.
اینترلاک درب ها کلین روم قسمت دیگر مورد نیاز تعمیرات و نگهداری اتاق تمیز
در جهت کنترل درب های دخول و خروج در کلین روم ها مورد استفاده است و اگر یک درب باز باشد حالت فعال داشته و درب های دیگر به حالت غیر فعال در می آیند.
چراغ ها
استفاده از چراغ ها و ابزارهای نورپردازی در محیط اتاق تمیز باید مورد توجه باشد زیرا باید نمونه هایی انتخاب و استفاده شوند که سبب بروز آلودگی نشده و تمامی پارامترهای حفظ و رعایت بهداشت را شامل شوند.
درب کلین روم
درب کلین روم ها اغلب سفید است و با توجه به اینکه وظیفه آب بندی محیط را بر عهده دارند، بسیار مهم شناخته می شوند و باید عملکرد صحیح آن ها در حین رفت و آمد به شکل دائمی بررسی شود.
پنجره اتاق تمیز
از مهم ترین وظایف پنجره ها در اتاق تمیز جلوگیری از نفوذ انواع آلودگی ها به داخل محیط کلین روم است.
جمع بندی
کلین روم ها یکی از مهم ترین محیط ها در جهت انجام امورات مختلف درمانی و بهداشتی و همچنین تولید هستند، از این رو لازم است نگهداری آن ها همواره مورد توجه قرار گیرد.
تعمیرات و نگهداری چنین محیط هایی از ابتدای تاسیس آن ها دارای اهمیت بسیار است، اما ضروریست که این امورات در زمان لازم و توسط افراد با مهارت انجام گیرد تا مشکلی در حین انجام کارها رخ ندهد.